INLINE ROLANJE KAO KONDICIJSKA PRIPREMA ZA UČINKOVITIJE SKIJANJE

Home / Novosti / INLINE ROLANJE KAO KONDICIJSKA PRIPREMA ZA UČINKOVITIJE SKIJANJE
Inja | November 10, 2017 | nema komentara

 INLINE ROLANJE KAO KONDICIJSKA PRIPREMA ZA UČINKOVITIJE SKIJANJE

U kondicijskom treningu alpskih skijaša standardno se koriste alternativni sportovi kao što su: brdski bicikl, rolanje, nogomet, judo ili sportska gimnastika. Učestalost te količina njihove primjene ovise o periodu u kojem se alpski skijaš trenutno nalazi te o dobi natjecatelja. Kako se trening alpskih skijaša na snijegu otežano provodi u ljetnim mjesecima, kada uvjeta za skijanje ima isključivo na ledenjacima, tako treneri i njihovi stručni timovi traže alternativne sportove, koji će na sličan način opteretiti natjecatelja kao i tijekom treninga na skijama. Po uzoru na hokejaše koji koriste inline role, alpski skijaši ih također koriste tijekom kondicijskih treninga u pripremnom periodu. Današnji oblik rola osmislili su ranih osamdesetih godina prošloga stoljeća američki hokejaši Scott i Brennan Olson, koji su se i tijekom ljetnih mjeseci kada nisu imali ledene površine htjeli baviti hokejom.

Za natjecatelje u alpskome skijanju rolanje se pokazalo kao sport kojim se djelomično može nadomjestiti trening na skijama. Na rolama je moguće učiniti zavoje u užem koridoru na vrlo sličan način kao i na skijama. Analiza zavoja koji se čini na inline rolama i skijama pokazala je kako postoje određene razlike. Zbog različitih podloga na kojima se rola i skija te evidentnih razlika u opremi, javljaju se različite sile između skija i snježne površine te između rola i betona, zatim različiti kutovi pojedinih dijelova tijela u istim fazama zavoja te različite brzine kretanja skijaša na rolama i na skijama. Drugačije brzine kretanja na rolama i na skijama utječu i na intenzitet i distribuciju sila koje na skijaša djeluju u zavoju. Međutim, postoji znatno više povezanosti u pokretima i gibanjima koje skijaš čini prilikom izvođenja zavoja na skijama i rolama. Komparirajući pokrete tijela, mogu se uočiti ista gibanja u frontalnoj i sagitalnoj ravnini. Skijaš čini identične pokrete tijela, prvenstveno u gležnjevima, koljenima i kukovima te sličnu aktivaciju mišića nogu na rolama i na skijama kako bi kontinuirano izvodio zavoje te pritom bio u idealnom ravnotežnom položaju.    

Analizirajući s aspekta motoričkih sposobnosti, moguće je istaknuti eksplozivnu snagu, dinamičku ravnotežu i agilnost kao sposobnosti koje su izrazito povezane s uspjehom alpskih skijaša u natjecanju. Isto tako dokazano je kako rolanje doprinosi razvoju agilnosti, dinamičke ravnoteže te pojedinih oblika snage. Promatrajući iz perspektive motoričkih sposobnosti također postoji povezanost između alpskoga skijanja i rolanja. Prema teoriji sličnosti, motorički elementi koji su identični za neke zadatke, mogu se međusobno prenositi. Na primjeru alpskoga skijanja i rolanja, ukoliko pojedinac savlada dinamičku ravnotežu i rotaciju tijekom rolanja, isto će mu pomoći u savladavanju alpskoga skijanja.

Sve navedeno upućuje kako bi stečeno motoričko znanje u rolanju moglo doprinijeti bržoj i višoj razini naučenog znanja u alpskome skijanju. Istaknuta pozitivna povezanost između pokreta koji se čine tijekom izvođenja zavoja na rolama i na skijama, dozvoljavaju pretpostaviti kako će znanje rolanja biti pozitivno povezano s procesom učenja alpskoga skijanja na rekreacijskoj razini. S obzirom na dokazanu povezanost između zavoja koji se čini na rolama i na skijama moguće je zaključiti kako će veća učinkovitost procesa usvajanja skijaških znanja biti ako skijaški početnici prije uključivanja u školu alpskoga skijanja nauče osnove rolanja. Na taj način u istom vremenskom intervalu trajanja škole alpskoga skijanja, skijaški početnici usvojit će višu razinu znanja te će lakše i brže savladavati program škole. Stoga se budućim skijašima savjetuje da prije uključivanja u školu koriste role kao pripremu za učenje alpskoga skijanja. Praktičnost korištenja rola u periodu prije odlaska u planine i učenja alpskoga skijanja je u njihovoj svakodnevnoj primijeni. Naime, učiti rolati se može na gotovo svakoj tvrdoj, ravnoj podlozi u mjestu gdje se i živi te je rolanje moguće uskladiti sa svakodnevnim životnim obavezama. Konačno moguće je savjetovati svima koji se tijekom zimskih mjeseci bave alpskim skijanjem da tijekom ljeta i jeseni koriste role kao oblik kondicijske pripreme.

 

Vjekoslav Cigrovski

Facebook